vrijdag 29 april 2022

Aanhangsel IV - Statuten en Huishoudelijk reglement van de Antroposofische Vereniging in Nederland

 


Statuten 

Vastgesteld bij notariële akte, d.d. 17 augustus 1982

Statutenwijziging per 1 juli 1998 betreft artikel 14 lid 4

Naam, Zetel, Duur

Artikel 1
l . De vereniging draagt de naam Anthroposofische Vereniging in Nederland.
2. De vereniging is opgericht op achttien november negentienhonderd drieëntwintig te 's Gravenhage; zij is thans aangegaan voor onbepaalde tijd.
3. De vereniging is gevestigd te Zeist.

Grondslag

Artikel 2
De Antroposofische Vereniging in Nederland is een vereniging van mensen, die het zieleleven in de mens individueel en in de menselijke samenleving willen ontwikkelen op grondslag van de door Rudolf Steiner vertegenwoordigde geesteswetenschap, de anthroposofie.

Doel

Artikel 3
De vereniging stelt ten doel het bestuderen, beoefenen, en verbreiden van deze geesteswetenschap.

Algemene Anthroposofische Vereniging (Allgemeine Anthroposophische
Gesellschaft)

Artikel 4
1. De vereniging heeft bij haar nieuwe constituering op zesentwintig december negentienhonderd zestig te 's-Gravenhage een fusie aangegaan met de Nederlandse Afdeling van de Algemene Anthroposofische Vereniging te Dornach, Zwitserland.
2. De vereniging beschouwt zich als de landelijke vereniging in de Algemene Anthroposofische Vereniging. Deze ziet een middelpunt van haar werkzaamheden in de Vrije Hogeschool voor Geesteswetenschap aan het Goetheanum te Dornach, Zwitserland.

Lidmaatschap

Artikel 5
1 . Leden van de vereniging zijn natuurlijke personen, die overeenkomstig lid 3 van dit artikel als zodanig zijn toegelaten.
2. Bij de aanvang van het lidmaatschap wordt de betrokkene tevens lid van de Algemene Antroposofische Vereniging.
3. Het lidmaatschap wordt schriftelijk door middel van een aanmeldingsformulier aangevraagd bij de voorzitter, per adres het Secretariaat van de verenig-   ing; het lidmaatschap vangt aan bij ondertekening van de lidmaatschapskaart door de voorzitter van de Algemene Anthroposofische Vereniging.

Einde lidmaatschap

Artikel 6
1 . Het lidmaatschap eindigt:
a. door overlijden;  
b. door opzegging door het lid, hetgeen schriftelijk moet geschieden aan de voorzitten;
c. door opzegging namens de vereniging door het bestuur; deze kan geschieden wanneer het lid heeft opgehouden aan de vereisten voor het lidmaatschap bij de statuten gesteld, te voldoen, wanneer het lid zijn/haar verplichtingen jegens de vereniging niet nakomt, waaronder begrepen: wanbetaling van de contributie gedurende twee jaren, zonder opgave van redenen, of wanneer redelijkerwijs van de vereniging niet gevergd kan worden het lidmaatschap te laten voortduren;
d. door ontzetting door het bestuur wanneer het lid in strijd handelt met de statuten, reglementen en besluiten der vereniging, of de vereniging op onredelijke wijze benadeelt.
2. Van een besluit tot ontzetting staat de betrokkene binnen één maand na ontvangst van de kennisgeving, beroep open op de algemene ledenvergadering. Gedurende de beroepstermijn en hangende het beroep is het lid geschorst.

Rechten en verplichtingen

Artikel 7
1. De leden betalen een jaarlijkse bijdrage. Richtlijnen voor de bepaling van de grootte van deze bijdrage worden jaarlijks door de ledenvergadering vastgesteld op voorstel van het bestuur.
2. De grootte van de bijdrage wordt door elk lid aan de hand van deze richtlijnen vrij bepaald. De hoogte van de bijdrage mag geen beletsel voor het lidmaatschap zijn.
3. Door toetreding tot de vereniging erkennen de leden kennis te dragen van de inhoud van de statuten en het huishoudelijk reglement. Zij verklaren bij toetreding deze te zullen naleven.
4. De leden hebben het recht om, al dan niet tegen betaling van een vergoeding, aan de activiteiten van de vereniging deel te nemen en gebruik te maken van de eigendommen van de vereniging.

Ledengroeperingen

Artikel 8
l. De leden kunnen zich naar plaatselijke en zakelijke gezichtspunten tot groepen aaneensluiten, de verantwoordelijkheid daarvoor berust bij deze leden.
2. Namen of aanduidingen van ledengroeperingen dienen niet in strijd te zijn met de grondslagen van de vereniging en behoeven de instemming van het bestuur.

Bestuur 
  
Artikel 9
1. Het bestuur van de vereniging bestaat uit tenminste vijf leden.
2. De bestuursleden worden door de algemene ledenvergadering benoemd.
3. Daalt het aantal bestuursleden beneden het statutair vereiste minimum, dan blijven de bestuursleden tot bestuurshandelingen bevoegd, mits binnen een jaar in de vervulling van de vacatures is voorzien.

Artikel 10
1.   De voorzitter, de secretaris en de penningmeester van het bestuur worden door de algemene ledenvergadering in functie gekozen.
2. De overige functies van de bestuursleden verdeelt het bestuur onderling.
3. Bestuursleden worden benoemd voor de termijn van vijf jaar en zijn na afloop van die periode terstond herbenoembaar.

Bestuurszaak - Vertegenwoordiging

Artikel 11 
1. Het bestuur is belast met de leiding van de vereniging.
2. Het bestuur is bevoegd tot het sluiten van alle overeenkomsten, hoe ook genaamd.

Artikel 12
De vereniging wordt in en buiten rechte vertegenwoordigd door twee leden van het bestuur.  

Einde van het bestuurslidmaatschap

Artikel 13
Het bestuurslidmaatschap eindigt:
a. door bedanken;
b. door het einde van het lidmaatschap van de vereniging;
c. door ontslag krachtens besluit van de algemene ledenvergadering;
d. door het verstrijken van de periode waardoor het bestuurslid wordt benoemd.

Algemene ledenvergadering

Artikel 14
1 . Eenmaal verjaar wordt door het bestuur een algemene ledenvergadering bijeengeroepen, waarop het bestuur verslag uitbrengt over het afgelopen jaar en waarop de activiteiten en het beleid worden besproken. De vergadering wordt schriftelijk bijeengeroepen. De termijn van oproeping is bepaald op tenminste drie weken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten